Novinky Zpět

Bezpečnost práce v restauraci a kuchyni. Jaké jsou povinnosti na BOZP při hostinské činnosti?

20. 12. 2016
Zpět

Jak asi víte, úrazy v oblasti gastronomie patří většinou mezi ty závažnější, protože se jedná o pracovní odvětví, ve kterém se vyskytuje velké množství faktorů, které pro člověka představují opravdu vysoké bezpečnostní riziko. Od uklouznutí a zlomení končetiny přes pořezání ostrým nástrojem až po popálení rozžhaveným olejem. Následky bývají většinou velmi vážné, někdy dokonce doživotní. BOZP v hostinské činnosti patří k těm náročnějším, ale není třeba mít strach, že byste povinnosti nedokázali zvládnout. V tomto článku si řekneme něco o rizicích, ale také požadavcích a povinnostech na bezpečnost práce v restauraci a kuchyni. Jako hostinský zjistíte zákonné minimum, které byste měli na úseku BOZP v sektoru HOREKA (hotely, restaurace a kavárny) či gastronomie splňovat.

Rizika pro bezpečnost práce v restauraci nebo kuchyni

V první řadě je třeba zmínit, že bezpečnost práce v restauraci a kuchyni nemá žádný oficiální soubor bezpečnostních předpisů. Nelze si tedy myslet, že se budete řídit podle nějakého předem zpracovaného vzoru nebo stažené šablony z internetu, ve které bude výčet vašich povinností v oblasti BOZP.

Každý podnik, respektive každé místo, na kterém dochází k pracovní činnosti, v našem případě třeba restaurace, kuchyň, cukrárna, pekárna, kavárna nebo jiný gastronomický provoz, má jiná specifika - používá jiné technologie, stroje, nástroje či přístroje, a navíc má také jiné dispozice. Z toho plyne, že každý takový podnik má odlišné, i když ale dost podobné, rizika. Bavíme se zde o potenciálních rizicích, které mohou pracovníkům způsobit pracovní úraz. A právě podle těchto rizik se určují povinnosti bezpečnosti práce. Je tedy nezbytně nutné začít u zpracování tzv. registru rizik. Zapomínat by se nemělo také na jeho pravidelnou aktualizaci.

Tip: Doporučujeme, aby registr rizik vypracovala nezávislá odborně způsobilá osoba v prevenci rizik (OZO).

Pojďme se tedy podívat na nejčastější rizika, která představují práci v hostinské činnosti - zejména pak v restauraci a kuchyni. Podobná rizika se ale nacházejí také v pekárnách, cukrárnách nebo masných provozech.

Viditelná rizika

Neviditelná rizika

Povinnosti BOZP pro hostinskou činnost

Jak už bylo napsáno výše, povinnosti BOZP pro hostinskou činnost se odvíjí od reálných rizik, které jsou v každém pracovním prostředí odlišná. Existují ale i další povinnosti, které má každý provozovatel restaurace nebo jiného gastronomického zařízení. Abyste měli představu, co vše bezpečnost práce v hostinské činnosti představuje, připravili jsme pro vás seznam všech nejdůležitějších povinností.

Co musím splňovat jako majitel restaurace v oblasti BOZP?

1. zajistit bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti pro všechny zaměstnance
2. zajistit všem zaměstnancům školení BOZP
3. kontinuálně vyhledávat a vyhodnocovat potenciální rizikové faktory
4. zpracovat tzv. registr rizik
5. zajistit preventivní opatření zjištění rizik
6. vypracovat kategorizaci prací jednotlivých zaměstnanců dle zjištěných rizik
7. zpracovat a pravidelně aktualizovat dokumentaci BOZP a PO
8. zpracovat směrnice OOPP (osobní ochranné pracovní pomůcky)
9. provádět kontroly a revize všech technických zařízení, strojů a přístrojů
10. seznámit zaměstnance s návody zařízení od výrobců
11. zpracovat traumatologický a evakuační plán
12. dbát na ergonomické uspořádání pracovního prostředí
13. dodržovat zákonné požadavky na práci přesčas
14. zpracovat knihu úrazů a evidovat všechny pracovní úrazy
15. provádět pravidelné kontroly a audity BOZP

Další povinnosti na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v restauracích, kuchyních a jiných hostinských provozovnách se odvíjí od konkrétních specifik a odhalených rizik. Ve většině případů ale lze počítat s výše uvedenými povinnostmi.

Doporučení: Vzhledem ke komplikovanosti a složitosti agendy BOZP doporučujeme majitelům restaurací, aby si na celou problematiku najali specialistu, který zajistí vše zcela na klíč. Pak máte více času na provozní činnosti a navíc veškerou odpovědnost za BOZP předáváte právě na něj. Podívejte se na naší nabídku BOZP pro restaurace a hotely.

Tip: Máte-li nějaké dotazy ohledně BOZP pro restaurace, pošlete svůj dotaz do naší BOZP poradny.

Bezpečnost práce v restauraci a kuchyni. Jaké jsou povinnosti na BOZP při hostinské činnosti?
Naši nejvýznamnější klienti
Aqua Angels Aranea Beko Benu lékárny Bode Panzer Kuoni group Omron Photon Energy Saunia Swardman Twisto Zonky Inloop eMan Cyient EYElevel Fuji Koyo Klosterfrau Adacta Bosal Nonstop recruiment Pharm Olam Pietro Filipi Potrefená husa Profimedia Subway Unileasing VZP Vistra Parfums Žabka ITW Globa Load Control Arthur D. Litte Creative Dock Samsonite Remax Proximity PSJ Invest Savencia Le Premier Kiwi webhelp Divadlo Archa Auffer design AVL ISIC Linde STOPKA - exclusive living Wegg Go STRV PSA traiding Hudson Eurowag Crown Worldwide CIEE SnapShot Digi TV Monet plus Baumax Národní galerie Top Estates Rebuy Stars Ferring pharmaceuticals Apogeo Newe Elektrony.cz První klubová ZZMV Knihy Dobrovský HACH Komora KHK Julius Meinl Manuel caffé Next.cz Primeros 4Finance hotel Hilton Topmonks Starez sport Bohemia Soft Náš grunt Nestlé Bulovka Lukoil Helika Tutor Top Vision Tarsago dTest AXA CBRE Česká poštaDáme jídlo Ferratum Loccitane Meopta PPAS Raiff Allianz sport5 Tesco Crescon Pevonia botanica Schrack Speed CarsBis Group B-Tech Ergo Eurest IAC Nový prostor Orion Pharma UE.cz Ulož.to Ústav fyziky Zoot Codeco Konsepti MSA Albatros Arena Hermes Parexel Surftrip Junker lunchtime.cz Lumen Huck rohlik.cz Korona RWE Berlitz PLA Crediton Casale Project Philip Morris Operátor ICT
Ověřit reference